Microsoft Windows XP е на пазара от много години. Той бе пуснат през Август 2001, като след по-малко от месец, на 8-ми Април 2014, Microsoft ще спре своята поддръжка и обновяване на системата. Това значи, че всички намерени проблеми със сигурността на системата след тази дата, няма да бъдат отстранявани и те могат да се използват от недоброжелатели или вреден софтуер. Тъй като тази операционна система все още масово се използва в домове, бизнеси и дори за управлението на банкомати, това може да доведе до големи проблеми със сигурността по цял свят.

Добрата новина е че AVAST ще продължи поддръжката си за потребителите на Windows XP, като продължи да създава нови модули за защита и откриване на вредоносен софтуер поне в следващите 3 години. Последната версия на avast! Free Antivirus 2014, работи добре и на по-стари машини, които използват Windows XP, тъй като програмата оказва минимално натоварване на системата, консумира малко ресурси, което прави програмата идеална за ползване на Windows XP. AVAST защитава повече XP потребители от всяка друга антивирусна програма.

Колко потребители все още използват Windows XP? Какъв е рискът?

Проучванията показват, че близо 30% от потребителите по света използват Windows XP, като тези данни са към Януари 2014. Базата данни на AVAST показва, че 23.6% от всички 211 милиона потребители все още използват Windows XP.

Нещо, което също може да помогне на потребителите да увеличат своята защита е промяната на техният браузър. XP потребителите често използват Internet Explorer, който може да бъде голям риск за сигурността. В момента най-новата версия на Internet Explorer, която може да работи на Windows XP е IE8, която е прекалено стара и не се обновява - това води също до намалена сигурност.

Съвет: Ако продължавате да използвате Windows XP, започнете да използвате Google Chrome или Mozilla Firefox.

източник: blog.avast.com

Share

Последни обновявания

Вирусна База Данни

VPS:200311-0 - 11.03.2020 г.


 Avast Free/Premium Stable

20.1.2397  -  25.02.2020 г.