Автор Тема: avast 5.0  (Прочетена 18983 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен gioiello

• Начинаещ
  • **
  • Публикации: 29
Re: avast 5.0
« Отговор #30 -: Януари 27, 2010, 01:46:22 am »
О и Ashampoo Firewall има  Easy Mode, пробвах и така пак не става явно има някаква несъвместимост.Но с 4.8 не съм имал проблем.Липсва ми тази стена бях свикнал с нея но за сега ще карам така.Ще се опитам да обясня проблема на Аshampoo Support но едва да ли ще се разберем.
« Последна редакция: Януари 27, 2010, 01:56:14 am от gioiello »

Неактивен Pe602004

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #31 -: Януари 27, 2010, 09:00:17 pm »
Какво да правя след следния надпис:http://img99.imageshack.us/img99/1478/picture002c.jpg.Сканирал съм файла с 3 онлайн скенера -чист е .Благодаря предварително.

Неактивен Еди

• Потребител
  • Публикации: 117
« Отговор #32 -: Януари 28, 2010, 12:36:02 am »
Докладвам за 70-та. Преди малко на настолния компютър с Windows 7 Ultimate при инсталиран Авст домашен 4,8 върху него инсталирах 5-та и там проблем с иконата няма. Друга програма от рода на a-squared Free и Spybot - Search & Destroy нямам. Автоматичните подновявания ги прави, но и тук както при ХР при ръчните зависва и нищо не прави. Настроил съм го да се обновява на 60 минути, но още не знам дали ще го направи на 60 или на 240.

Неактивен direktx

• инж. "direktx"
  • Потребител
  • Публикации: 118
  • Авастианец
« Отговор #33 -: Януари 29, 2010, 11:47:01 am »
Аваст 5 не ми харесва въобще, от опростен интерфейс се отива към усложнен, иначе скина има хубав дизайн. Да не говоря че като искам да почна проверка ми даваше само аз да си избера къде и какво да се проверява, останалите икони за проверка бяха неактивни. На всичко отгоре когато стартирах и никаква информация, дали въобще се извършва нещо, кои файлове се проверяват, колко е размерът общо на всички файлове в паметта, бутон за паузиране или спиране на проверката също нямаше, мистериозно изчезнали. Наистина е много усложнен интерфейса, стотици неща за избор, повечето хора не разбират чак толкова много за да си ги настроят, дори и да има превод на български. Версия 4.8 беше супер. Ако и след превода на български, аваст 5 не е по-добра ще мина на касперски или ще си остана на 4.8. Трябваше само да сменят скина, да оправят малко енджина, и да включат и опцията за почистване както при нод32 и освен това да се сложат всички ъпдейти при инсталиране до самото инсталиране, а не само за една седмица или само текущия за деня ъпдейт. Ама тези очаквани събития за съжаление не се случиха :(
Знам който може го може, но с тебе повече можем ;) !!! :)

Неактивен sove

• Начинаещ
  • **
  • Публикации: 41
« Отговор #34 -: Януари 29, 2010, 12:50:26 pm »
Аваст 5 не ми харесва въобще, от опростен интерфейс се отива към усложнен, иначе скина има хубав дизайн. Да не говоря че като искам да почна проверка ми даваше само аз да си избера къде и какво да се проверява, останалите икони за проверка бяха неактивни. На всичко отгоре когато стартирах и никаква информация, дали въобще се извършва нещо, кои файлове се проверяват, колко е размерът общо на всички файлове в паметта, бутон за паузиране или спиране на проверката също нямаше, мистериозно изчезнали. Наистина е много усложнен интерфейса, стотици неща за избор, повечето хора не разбират чак толкова много за да си ги настроят, дори и да има превод на български. Версия 4.8 беше супер. Ако и след превода на български, аваст 5 не е по-добра ще мина на касперски или ще си остана на 4.8. Трябваше само да сменят скина, да оправят малко енджина, и да включат и опцията за почистване както при нод32 и освен това да се сложат всички ъпдейти при инсталиране до самото инсталиране, а не само за една седмица или само текущия за деня ъпдейт. Ама тези очаквани събития за съжаление не се случиха :(

За коя версия на Avast 5 говориш: Free, Pro, IS? Аз съм с Free и при мене никакви бутончета не изчезват мистериозно. В панела Scan computer, всички варианти за сканиране са ми активни и мога спокойно да си избирам или да планирам Custom scan. Трябваха ми около 30 min, за да си настроя всичко, въпреки че и по подразбиране да се остави - това няма да доведе до драстичен спад в сигурността, а не съм и голям разбирач по сигурността. Новата версия на Avast 5 Free е с пъти по-лека от предшественика си (Home). Много ми е интересно, един средно стат. потребител как би се справил с настройките на Kaspersky или Nod32. Ако попрегледаш форумите, ще се убедиш, че за въпросните се пише многотомник... Да по интерфейса на програмата, мисля че може още да се поработи, но като цяло, програмата си остава едно от добрите решения на пазара за защитен софт.     

Неактивен direktx

• инж. "direktx"
  • Потребител
  • Авастианец
« Отговор #35 -: Януари 29, 2010, 03:07:14 pm »
Ами free беше. Но си бяха неактивни, не можеха да се изберат иконите им, никакви надписи нямаше и до тях си бяха сиви полета, само отдолу имаше за дефиниране на собствена проверка. И след като нагласих и стартирах проверката и с това поле се случи същото стана в сиво и никакви бутони, нищо за избиране, нищо което да те подсети или да ти покаже какво се случва с програмата. А тя си е правилно инсталирана, всичко, полетата за настройка на щитовете също си работеха. Обаче ненужно усложняване на тази програма според мен. Не може сега тази антивирусна да е направена така че при едните да върви а при другите не и да увисва. Нямам други антивирусни, няма несъвместимости с програми или пък защитни стени. Няма да сложа отново английската версия, ако и с българската се случи същото - по добре да си остана на старата версия, колкото и да товари компютъра. Един софтуерен продукт трябва да е опростен, интуитивно направен според клиента, за да може той лесно и бързо да постигне това което иска. А относно антивирусните нещата спокойно могат и предварително да се укажат от програмистите - пълна проверка (оперативната памет, хардовете, самостартиращите програми и др.) и архивните файлове. Може да се укаже също ако файла не може да се изчисти, да попита клиента дали иска да го изтрие и да го възстанови от базата, дали да го сложи в карантината, ако не може да бъде възстановен. И всички тези неща клиента ли ще си ги настрои.  :o
Да не говоря че трябва да има и мултиплатформеност на продукта. Да работи без проблеми на всички машини. А какво става при единия едни проблеми, при другия други, навсякъде някакъв проблем изникнал. Нормално е да има проблеми като нов продукт, но не чак толкова много. Иначе всички други хвалебствени думи за аваст са верни. Доста има още да се поработи върху 5 версия. Дано да може този път да изтрива стартирали се скриптове, защото в предишната това можеше само про версията. Всичко друго са софизми. Вярвам на резултата.  :-X

Неактивен sove

• Начинаещ
  • **
« Отговор #36 -: Януари 29, 2010, 04:09:21 pm »
Ами, ще поживееме - ще видиме... Няма такава антивирусна, която да няма проблеми при нея. При един едно..., при друг - друго и така. Не трябва да се съди прибързано. Все пак, потребителят не трябва да чака само антивируснита да мислят зарад него и да си цъка където му падне. Гадините из нета станаха твърде изобретателни, за да не се изисква и известна потребителска култура на ползване и защита. От друга страна, с няколко не кой знае колко сложни настройки, avast! може да си действа напълно автоматизирано. Не може хем да се слагат нови неща и да се очаква програмата да бъде гъвкава, хем хептем нищо да не се пипва по нея. Който му се иска така, има Panda, Norton, MSE. Първите 2 са на абсолютен автопилот и даже като я оплескат, трудно можеш да им се месиш... Ходи ги убеждавай, че нещо е/не е зловреден код. 

Неактивен direktx

• инж. "direktx"
  • Потребител
  • Авастианец
« Отговор #37 -: Януари 29, 2010, 04:35:25 pm »
Вярно е това което казваш, но все пак трябва да си държим на своето за да не се отпускат програмистите и да вършат глупости. Всичко зависи от тяхната работа.

И все пак е хубаво при инсталирането да се инсталират всички ъпдейти (както мисля че е при касперски), а не само от последната седмица или ден.

Да има изчистване на файлове както е при нод32.

Някои неща да бъдат автоматизирани, да има все пак отделен панел някой ако иска да си прави други настройки да ги прави в него.

Проблема на другите не толкова добре работещи програми е в енджина и в дефинициите и просто скоростта на работа на програмистите и ефективността им е ниска, може би финансови пречки ги спират да доразвиват продукта си и да издържат на конкуренцията на другите продукти. Аваст е много по-добър от нод32, но е по-слаб от касперски, който е лидер и не заради друго ами защото поддържа голяма база данни от всички ъпдейти. Обаче товари. Нод32 е неустойчив и лесно коктейл от вирусчета ще го тръшне, но това почистване върши работа, проблема им е с откриването на вирусите и тяхното изтриване и блокиране. Аваст е едно добро решение, но все пак може да взаимства тези две неща от другите антивирусни - почистване и база данни от всички ъпдейти при инсталиране. Видях че може да се зададе repair но не знам дали има същото действие като почистването. Пише че не винаги функционира. Иска ми се да е почти перфектно всичко  :)

Неактивен gioiello

• Начинаещ
  • **
  • Публикации: 29
« Отговор #38 -: Януари 29, 2010, 05:04:17 pm »
Току що ми се обнови сама от първата версия 5.0.377 до 5.0.396 ;D

Неактивен sove

• Начинаещ
  • **
« Отговор #39 -: Януари 29, 2010, 05:28:16 pm »
След инсталирането на програмата, не съм обърнал внимание дали се е ъпдетнала автоматично, или не. Аз си дадох да се ъпдейтне ръчно. След това, вече си се ъпдейтва автоматично без забележки. Базата и данни е същата като на 4.8., само че прекомпилирана, че да пасва на новия енджин (поне така мисля, че каза xmas). Бъзикам 5-ицат от преди 3 бети и още тогава съм и пускал някои стари заплахи (или фалшиви тревоги), които се ловят от 4.8. От 5 също се засичаха. Преди седмица, като сложих пак финала на виртуалката, пак му пуснах едно старо файлче, което знам че се лови, след ъпдейт на дефинициите. Въпросното, пак се хвана от 5. Преди около 2 месеца, попаднах на един фалшив сайт за сваляне на допълнителни икони за Skype. Като цъкнах на линка за сваляне и avast! 4.8 веднага го разпозна като VBS Script Worm. После веднага пробвах и 5 бета. И той не се изложи. А въпросната заплаха беше не много нова - включена е в дефинициите още няколко седмици преди това. Следователно, въпросните са напълно способни да окажат адекватна защита и срещу заплахи, които не са много нови...

Колкото за Repair - много си зависи от гадинката. Някои заплахи могат да се оправят, а други не... Примерно, при зараза с файлови инфектори като Virut или Sality (т. нар. пачващи вируси), никоя антивирусна не може да изчисти/поправи компа, просто защото въпросните гадини са полиморфни и всеки път като заразят нов файл, кодът им се изменя, което прави поправката практически невъзможна... Много често дори триенето... особено, когато има хиляди заразени файлове. Достатъчно е само един да остане... и всичко почва отначало. Друг е въпроса, че системата ще се скапе още в етапа на почистването... и че най-сигурното спасение е дълбокият формат (с преразделяне) на целия хард... От друга страна, базата за възстановяване, която беше характерна за 4.8, при 5 е премахната, защото не е ефективна срещу новите заплахи, които не просто вмъкват код във файловете, който да бъде цел на поправянето, но си и създават собствени процеси, които базата данни за възстановяване няма как да поправи - те не са част от системата, а контролират файлове от нея...  virut и sality вече казах защо няма как да се оправят... Някъде и xmas беше писал информация по въпроса...  

Вече самата компания си решава как да развива проукта си и ние с тебе най-малко имаме думата за това...

Неактивен direktx

• инж. "direktx"
  • Потребител
  • Авастианец
« Отговор #40 -: Януари 29, 2010, 06:14:50 pm »
Пак си я сложих - значи в scan now има 4 реда с иконки, нищо не може да се прави с тях. Отдолу има Create Custom Scan и това е. Има и раздел Boot time scan. На free съм, как ще задам да се провери пълно и изцяло и да ми съобщава както в 4.8 колко процента е проверило и т.н. информация която ми е необходима. А не да гледам като индианец пишеща машина и да чакам отговор свише докъде е стигнала ситуацията. Не знам аз ли нещо не схващам  :o Да не би да трябва да я пускам на Boot time ?

Неактивен sove

• Начинаещ
  • **
« Отговор #41 -: Януари 29, 2010, 06:23:28 pm »
Дай screenshot на проблемния прозорец.

Неактивен direktx

• инж. "direktx"
  • Потребител
  • Авастианец
« Отговор #42 -: Януари 29, 2010, 06:43:42 pm »
Ами аз съм направил скрийншот ама не мога да го кача тука. Дава ми грешка. Иначе аз дефинирам сканиране, но не се вижда резултата - проценти и т.н. само какво съм задал да проверява

Неактивен sove

• Начинаещ
  • **
« Отговор #43 -: Януари 29, 2010, 06:52:29 pm »
Правиш си акаунт тук: http://tinypic.com/
Качваш си картинките и копираш кода, които се отнася за всеки шот в коментара си.
Въпрос: Кой код?
Отговор: Този от "IMG Code for Forums & Message Boards"
Да, не показва в проценти, но ти показва скоростта с която се извършва сканирането и количеството на скнираните данни в Mb..., пък и има progress bar, нали? Дай шотове да видим кои бутони ги няма.

Edit: Оффф, аз пъ кви ти ги говоря - виждат си се и проценти и всичко...

Това при сканиране, което аз съм си дефинирал, но и при останалите е така.
В Scan Logs има запазен Log от сканирането, който в случая не съдържа нищо, защото и програмата нищо не е открила.
« Последна редакция: Януари 29, 2010, 07:05:40 pm от sove »

Неактивен direktx

• инж. "direktx"
  • Потребител
  • Авастианец
« Отговор #44 -: Януари 29, 2010, 07:21:55 pm »

Това е, при мен не ги показва.