След инсталирането на програмата, не съм обърнал внимание дали се е ъпдетнала автоматично, или не. Аз си дадох да се ъпдейтне ръчно. След това, вече си се ъпдейтва автоматично без забележки. Базата и данни е същата като на 4.8., само че прекомпилирана, че да пасва на новия енджин (поне така мисля, че каза xmas). Бъзикам 5-ицат от преди 3 бети и още тогава съм и пускал някои стари заплахи (или фалшиви тревоги), които се ловят от 4.8. От 5 също се засичаха. Преди седмица, като сложих пак финала на виртуалката, пак му пуснах едно старо файлче, което знам че се лови, след ъпдейт на дефинициите. Въпросното, пак се хвана от 5. Преди около 2 месеца, попаднах на един фалшив сайт за сваляне на допълнителни икони за Skype. Като цъкнах на линка за сваляне и avast! 4.8 веднага го разпозна като VBS Script Worm. После веднага пробвах и 5 бета. И той не се изложи. А въпросната заплаха беше не много нова - включена е в дефинициите още няколко седмици преди това. Следователно, въпросните са напълно способни да окажат адекватна защита и срещу заплахи, които не са много нови...
Колкото за Repair - много си зависи от гадинката. Някои заплахи могат да се оправят, а други не... Примерно, при зараза с файлови инфектори като Virut или Sality (т. нар. пачващи вируси), никоя антивирусна не може да изчисти/поправи компа, просто защото въпросните гадини са полиморфни и всеки път като заразят нов файл, кодът им се изменя, което прави поправката практически невъзможна... Много често дори триенето... особено, когато има хиляди заразени файлове. Достатъчно е само един да остане... и всичко почва отначало. Друг е въпроса, че системата ще се скапе още в етапа на почистването... и че най-сигурното спасение е дълбокият формат (с преразделяне) на целия хард... От друга страна, базата за възстановяване, която беше характерна за 4.8, при 5 е премахната, защото не е ефективна срещу новите заплахи, които не просто вмъкват код във файловете, който да бъде цел на поправянето, но си и създават собствени процеси, които базата данни за възстановяване няма как да поправи - те не са част от системата, а контролират файлове от нея... virut и sality вече казах защо няма как да се оправят... Някъде и xmas беше писал информация по въпроса...
Вече самата компания си решава как да развива проукта си и ние с тебе най-малко имаме думата за това...