avast! на Български

avast! antivirus => avast! Free/Pro/IS/Premier => Темата е започната от: engineer в Февруари 26, 2010, 11:38:39 am

Титла: Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: engineer в Февруари 26, 2010, 11:38:39 am
Бях задал този въпрос в един друг форум, но рекох и тук да попитам!
Снощи сложих за няколко часа Free версията....в последствие я махнах заради проблема за който питам! Установих, че не работи (или поне при мен е така) опцията "Изключения"! Става въпрос за прословутият файл от ВИАС: kiip.exe. Добавил го бях във всички възможни изключенията, но програмата го засича и го праща директно в карантината!. При опит за възстановяване от карантината, уж би трябвало да го възстанови, но при опит за стартиране, излиза грешка, че Уиндоуса не може да открие файла, т.е. явно той не е възстановен! Естествено махнах Аваста, защото тази програмка от ВИАС ми е необходима, а при това положение нямаше как да работя с нея!
Иначе относно засичанията, Аваст-а се представи (по моите критерии) много добре. Тествах го на тоя адрес:
http://www.malwaredomainlist.com/mdl.php
на първите 50-ина заплахи, т.е. на най-новите заплахи. някои от линковете не бяха активни, но на активните даде резултат: 29/ 40, т.е. 72.5%, което за "zero day" зарази мисля е повече от добро засичане! Явно има добра детекция, НО...също така и проблеми с горе-споменатите настройки! 
Някой забелязвал ли е подобен проблем с изключенията, и как може да се разреши?
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: direktx в Февруари 26, 2010, 11:59:47 am
Този файл сигурно е заразен с вирус предполагам. Ама като не може да се изчисти от вируса, как ще го вадиш от карантината или пък да очакваш антивирусната да не го засече, нали това и е работата да предпази компютъра. А освен това предполагам този файл е стартиран и в оперативната памет щъкат вируси. Не съм много запознат с това, но логиката според мен е такава.

Това че е един файл може да е бил чист не означава че не може да се зарази. Защото има много които пискат що давало някакъв техен файл като вирус, ами това е очевидно, щото е заразен. Ако искате да си ползвате файловете които са заразени тогава не си слагайте антивирусна, но компютъра ще се прецака или си сложете антивирусна и изчакайте файла да се изчисти в карантината ;)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: engineer в Февруари 26, 2010, 12:48:59 pm
Не! файла е 300% чист! това е програма разработена от ВИАС /Университета по архитектура/ за разглеждане на определени документи вэв специален формат...да не влизам в подробности! Файла е легитимен и чист, но се засича от Вирус тотал около 25%. Проблема е, че опцията изключения на Аваст-а явно нещо не функционира..поне при мен!
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: direktx в Февруари 26, 2010, 12:54:35 pm
Е добре как разбра че файла е чист, като във вирус тотал 25% са ти показали че има вирус  :o ??? Аз не съм убеден че файла е чист.
А пробва ли с други файлове, освен с този, че разбра че изключения не работи :)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: engineer в Февруари 26, 2010, 01:22:20 pm
Абе момче..почваш да ме нервиш! Казвам ти, че файла е официална програма от ВИАС и не е вирус! начина по който е пакетирана кара някои АВ програми да я засичат! Ако толкова те интересува, направи запитване в КИИП /камара на инженерите в инвестиционното проектиране/ относно файла, и ще ти обяснят!
Ще те помоля, ако нямаш мнение по повод опцията "изключения" на Аваст, да не оспамваш темата! >:(
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: direktx в Февруари 26, 2010, 03:14:06 pm
Не знам кой те нерви тук, но това можеше да го напишеш още в началото. Това което съм написал не е спам, че да оспамвам, още повече че никъде не пише в правилата, че не мога да пиша по която тема си искам, това е мое лично право. Само администратор и модератор могат да заключват теми и да въвеждат правилата. Така че сме демокрация, да живее свободата, а ако наистина има проблеми ще бъдат отстранени рано или късно при над 100 милиона потребители на аваст съм сигурен че няма да си първия с подобен проблем.  Относно тона с който се обръщаш към мен, ами да ти кажа не ме вълнува и не може да ме засегне.  :) :P
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: XMAS в Февруари 26, 2010, 08:19:05 pm
Моля успокойте се ;)

Сега на въпроса - ами при мен изключенията във Файловият щит и инстернет щита си работят без проблеми.

Може ли да кажеш как добави файла и може би да постнеш пътя, който си въвел до файла в списъка с изключения ?

Също така може ли да ми пратиш този файл, за да мога да го пратя за анализ (или ти може да го пратиш) ?
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: engineer в Февруари 28, 2010, 09:37:01 pm
Проблема с изключенията се оправи от самосебе си...не знам как! В момента въпросният файл не се засича повече!
Имам един друг въпрос, касаещ обновявавнията: колко често се ъпдейтва, фрий версията, на ден? За днес (неделя) е имало само 1 ъпдейт? така ли са малко ъпдейтите за безплатната версия или по принцип са си малко?
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: direktx в Февруари 28, 2010, 09:48:55 pm
Ъпдейтите са едни и същи доколкото знам за различните антивирусни Аваст- платени и безплатни. По принцип от един до 3 ъпдейта има на ден. Линка към информацията за ъпдейтите е http://www.avast.com/virus-update-history-2010 . По някога малко се бавят да ги напишат. Понякога пише само няколко вируса обаче това да не те лъже, защото са за много вируси от този вид. Понякога са много, обаче за по-малко разновидности на вируса от този тип. Също така може само да оправят грешни аларми и да отстраняват нередности. Информация за броя дефиниции, които се засичат се изписва в самата програма Аваст! 5, с всеки ъпдейт се увеличава броя, можеш да си броиш ако искаш, това става в Поддръжка -->Обновяване .
Към момента броя дефиниции е 2 354 649.
XMAS ще ме поправи ако грешно съм обяснил нещо.  :)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: XMAS в Февруари 28, 2010, 10:03:59 pm
Ъпдейтите са едни и същи доколкото знам за различните антивирусни Аваст- платени и безплатни. По принцип от един до 3 ъпдейта има на ден. Линка към информацията за ъпдейтите е http://www.avast.com/virus-update-history-2010 . , с всеки ъпдейт се увеличава броя, можеш да си броиш ако искаш, това става в Поддръжка -->Обновяване .
Към момента броя дефиниции е 2 354 649.
XMAS ще ме поправи ако грешно съм обяснил нещо.  :)
Да прав си, обновяванията са еднакви за платени и безплатни версии ;)
Но понякога броя в интерфейса може и да намалее :P ;)

И въпреки, че проблема е решен, може ли да ми пратуш въпросния файл - ако все още се засича, проблема трябва да се оправи ;)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: direktx в Февруари 28, 2010, 10:06:33 pm
Ще е добре да се сложи и картинка да видим тези 25% засичащи го антивирусни какво показват, ще бъде интересно, какво ще изпишат.  :)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: gioiello в Февруари 28, 2010, 10:11:00 pm
Вие какво искате тоя  Аваст да се ъпдейва по десетина пъти на ден.Егати смешниците... :o
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: XMAS в Февруари 28, 2010, 10:18:22 pm
Вие какво искате тоя  Аваст да се ъпдейва по десетина пъти на ден.Егати смешниците... :o
Ами ако се наложи защо не , имало е и такива дни :)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: engineer в Февруари 28, 2010, 11:13:32 pm
Моля успокойте се ;)

Сега на въпроса - ами при мен изключенията във Файловият щит и инстернет щита си работят без проблеми.

Може ли да кажеш как добави файла и може би да постнеш пътя, който си въвел до файла в списъка с изключения ?

Също така може ли да ми пратиш този файл, за да мога да го пратя за анализ (или ти може да го пратиш) ?
Значи файла или по-точно програмката, не мога да пусна тук защо е платена и съдържа конфиденциална информация и лични данни на всеки инженер, член на Камарата на инженерите...няма как да стане.
Иначе ето снимки от "изключенията". В папката "Eurocod" e въпросният файл.

В общите настройки:
(http://prikachi.com/files/1398455C.jpg)

В настройките на "Щит на файловата система"
(http://prikachi.com/files/1398459t.jpg)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: XMAS в Февруари 28, 2010, 11:51:46 pm
А пробва ли да пробваш следната маска "*\kiip.exe" ? Според мен е по-добре от колкото да изключваш цялата директория ;)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: direktx в Март 01, 2010, 12:10:52 am
намерих от вирустотал какво е показало при проверката  --> http://www.virustotal.com/ru/analisis/da68b7386a4ebdcabde31e440df537e01e7615fb69c442c02117dec44d855380-1253299249
 И на картинка изглежда долу горе така
(http://i48.tinypic.com/2m3iqf9.jpg)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: sergo_k в Март 01, 2010, 08:44:31 am
И въпреки, че проблема е решен, може ли да ми пратуш въпросния файл - ако все още се засича, проблема трябва да се оправи ;)

Аз довечера ще ти пратя въпросният файл :)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: sove в Март 01, 2010, 08:47:52 pm
При мене преди малко писна на една портативна програмка за конвертиране на мерни единици (Converber). Програмата съм я дръпнал от portabele.bg (това не е реклама, а факт). Седи ми на компа от време "оно" и никога avast! не ми я е засичал преди... Днеска отварям папката и бииип! Веднага изтреля екзето в карантината. Възстанових го от там и го добавих в изключенията (от Настройки => Изключения)... Да, обаче НЕ. Avast се заинати и почна да товари на 100% процесора със замръзвания, като при отваряне на папката с Converber, пак го пращаше в карантината. Трябваше да рестартирам. Спрях защитата и пратих файла на virustotal:
http://www.virustotal.com/analisis/eaf546fb22c53387e1d0b43e03345827e2d44d7cff251738c99af7889ff92b24-1267465324 (http://www.virustotal.com/analisis/eaf546fb22c53387e1d0b43e03345827e2d44d7cff251738c99af7889ff92b24-1267465324)
Както се вижда, много нещо писна. После от сайта на Converber изтеглих официална портативна верси и този път avast замълча, а на virustotal имаше само един пискун (за повреден архив) Разликата е в това, че хората от portable.bg са си играли да правят програмата портативна с TninApp от нейния инсталационен вариант, като след това са сложили и банерче на сайта, за да се знае кой е правил портативката. Това изглежда се счита от антивирусните за зловредно и почват писъци... Пратих файла като фалщива тревога....

Опа... сега ми засече и Heroes от същия сайт като гадина... а изключенията изобщо не ми бачкат... Ако може някоя свежа идея или XMAS да им пише някой ред, че половината програми дето ползвам са все портативни...
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: direktx в Март 01, 2010, 09:07:10 pm
Интересно ми е защо още проверяват със старата версия на аваст, а не с аваст! 5 във вирустотал?
Ами то не може човек да бъде сигурен дали няма някое вирусче някъде скрито, нека специалистите да видят кодовете и да си кажат - вирус ли е или фалшива тревога. Ние само може да се чудим  ;) Око да види ръка да пипне  :)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: sergo_k в Март 02, 2010, 04:58:29 pm
Ето го файла на програмата КИИП:
http://dox.bg/files/dw?a=830ace9931
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: direktx в Март 02, 2010, 05:27:02 pm
Проверих зипнатия файл с вирустотал пак с руския вариант (има и аваст 5, като допълнителна антивирусна)   --> http://www.virustotal.com/ru/analisis/6082a24f1207b567be4d77e086a8b87ce68288f10eb420be28b852f22862d558-1267542485
Обаче защо след като аваст блокира връзката и изписа да не се предприемат действия, след това файла си беше свален на компютъра  ???  Сигурно тази екстра е за платения вариант, не знам  ::)
или като картинка изглежда по следния начин резултата  :P:
(http://i46.tinypic.com/k9dqhd.jpg)
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: XMAS в Март 04, 2010, 06:12:47 pm
Файла е пранет за анализ, сега остана да изчакаме :)
При мене преди малко писна на една портативна програмка за конвертиране на мерни единици (Converber). Програмата съм я дръпнал от portabele.bg (това не е реклама, а факт). Седи ми на компа от време "оно" и никога avast! не ми я е засичал преди... Днеска отварям папката и бииип! Веднага изтреля екзето в карантината. Възстанових го от там и го добавих в изключенията (от Настройки => Изключения)... Да, обаче НЕ. Avast се заинати и почна да товари на 100% процесора със замръзвания, като при отваряне на папката с Converber, пак го пращаше в карантината. Трябваше да рестартирам. Спрях защитата и пратих файла на virustotal:
http://www.virustotal.com/analisis/eaf546fb22c53387e1d0b43e03345827e2d44d7cff251738c99af7889ff92b24-1267465324 (http://www.virustotal.com/analisis/eaf546fb22c53387e1d0b43e03345827e2d44d7cff251738c99af7889ff92b24-1267465324)
Както се вижда, много нещо писна. После от сайта на Converber изтеглих официална портативна верси и този път avast замълча, а на virustotal имаше само един пискун (за повреден архив) Разликата е в това, че хората от portable.bg са си играли да правят програмата портативна с TninApp от нейния инсталационен вариант, като след това са сложили и банерче на сайта, за да се знае кой е правил портативката. Това изглежда се счита от антивирусните за зловредно и почват писъци... Пратих файла като фалщива тревога....

Опа... сега ми засече и Heroes от същия сайт като гадина... а изключенията изобщо не ми бачкат... Ако може някоя свежа идея или XMAS да им пише някой ред, че половината програми дето ползвам са все портативни...
Относно твоя проблем, как точно добави файловете в изключенията - може ли да напишеш точния път който си въвел в програмата ?
И щом много са писнали на този файл, явно не е бил толкова чист.  :-\
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: sove в Март 04, 2010, 06:58:44 pm
Добавих го от Настройки => Изключения. Според което е описано за тази опция там, avast не би трябвало да ги сканира, но го прави... Реших си проблема, като добавих програмата и в щита на файловата система, с поставени отметки и пред трите квадратчета. Това леко обезсмисля опцията за изключения от менюто в настройки - просто avast пак си прави каквото сметне за добре... Програмата си е съвсем чиста. Само е направена от инсталационна, в портативна версия с TinyApp и й е добавен флаш скрипт, който стартира картинка, показваща логото на сайта, където е направена портативна и откъдето е свалена. Нищо повече. Специално тази програма я имам от 6 месеца, без каквито и да е оплаквания, както и редица други такива портативки. Това, че десетина антивирусни пискат, при лично доказана безопасност на приложението, за мен не е критерии за вредоносност. Имам и още по-съмнителни файлове, които дават повече позитиви от този, но в действителнос, са напълно безопасни. Споменах вече, че avast ми затри и една игра, като пак писна за същия зловреден код... ImgBurn също... Както и всяка програма, която съм изтеглил от там, независимо кога... Ако не вярваш, дръпни си някоя портативка от там и виж дали ще ти се разпадне компа. Преди месеци, avast изобщо не се обаждаше на тези програми. Няма как изведнъж да са се оказали зловредни и да пищи на тях. Както казах, пратих един файл за анализ, но много се съмнявам за има решение в скоро време... Досадно  :-\
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: engineer в Март 05, 2010, 02:58:12 pm
Файла е пранет за анализ, сега остана да изчакаме :)
Не ставай смешен! Файла НЕ е вирус! Това е програма на "Камара на инженерите в инвестиционното проектиране" в България, и служи за разглеждане на европейските норми за проектиране- Еврокод! Програмата се купува от КИИП, срещу 300 лв! Това момче, което ти даде файла, извърши незаконна постъпка...но едва ли се срамува от това!  >:(
Титла: Re:Проблем с опцията "изключения"
Публикувано от: direktx в Март 05, 2010, 04:39:00 pm
Именно, ако не е вирус, да се премахне грешната аларма. И толкова незаконни неща се случват в България, още едно малко незаконно дело няма да повлияе по никакъв начин, в случая целта оправдава средствата, а аз съм сигурен че никой няма да се възползва по никакъв лош начин от този файл. Едва ли някой се интересува от данните вътре. Да не забравяме че същия този файл е пратен за анализ преди време във вирустотал! ;) Дори след известно време няма нужда да вкарваш файла в изключения, просто няма да е необходимо.   :)