avast! на Български

avast! antivirus => avast! Free/Pro/IS/Premier => Темата е започната от: sashBB в Януари 23, 2010, 06:50:54 pm

Титла: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: sashBB в Януари 23, 2010, 06:50:54 pm
След зареждане на ОС иконата на Аваст остава с червено хиксче върху нея. От менюто на програмата видях два бутона "FIX NOW" и под него "start program" но и при двата след натискане не следва нищо.  Не мога да се ориентирам от къде да рестартирам програмата и също не ми е ясно защо се получава така.
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Януари 23, 2010, 06:54:00 pm
Здравей,

Каква операционна система ползваш, коя версия се опитваш да инсталираш, имаш ли някакви други програми за защита инсталирани ?

Пробвай да деинсталираш напълно програмата чрез това средство - http://www.avast.com/uninstall-utility
след това рестартирай системата и изтегли и инсталирай наново програмата и пак рестартирай.
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: sashBB в Януари 23, 2010, 07:07:26 pm
Здравей, XMAS
ОС ми е Widows XP. Аvast! Free Final 5.0.377 си инсталирах преди няколко дни и до сега си работеше безпроблемно. Просто сега спря тока и при следващо стартиране на ОС се получи това - Аваст не иска да стартира.
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Януари 23, 2010, 07:12:18 pm
Ами, в такъв случай пробвай това което ти казах или преди това първо се опитай да поправиш инсталацията.

Да не би да си от Варна, че и ние до преди малко нямахме ток :D
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: sashBB в Януари 23, 2010, 07:18:49 pm
 :) от Варна съм, много неприятна работа с този ток. Поне само около 20 минути стояхме на тъмно.
Ще се пробвам с поправка на исталацията и после ще видя какво ще правя.
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Януари 23, 2010, 07:20:07 pm
:) от Варна съм, много неприятна работа с този ток. Поне само около 20 минути стояхме на тъмно.
Можеше и по-зле  :D
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: sashBB в Януари 23, 2010, 07:31:29 pm
Вярно, можеше.
Направих поправка на инсталацията след това ми излезе съобщение, че е открит проблем с Аваст и Windows трябва да го затвори. Чак след това вече можах да стартирам аваст, както исках още в началото, но не знаех откъде да го затворя.
Леко съм учуден, използвам тази антивирусна от много време и винаги се е държала стабилно и въпреки, че сега не знам защо направи така, смятам че не е редно така да блокира.
Но нека все пак не забравяме, че това е първа публична версия на "петицата"! Явно има още неща за дооправяне :)
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Януари 23, 2010, 07:41:41 pm
Значи, сега вече работи ? А как е след рестарт на системата ?
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: sashBB в Януари 23, 2010, 07:46:15 pm
И след рестарт е ОК.
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Януари 23, 2010, 07:48:24 pm
И след рестарт е ОК.
Значи поне един проблем е решен   :-\
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: sashBB в Януари 23, 2010, 07:53:42 pm
Да, така е. Хайде лека вечер и дано да нямаме проблеми с тока повече, че много студено :)
Титла: Re: Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Януари 23, 2010, 07:54:50 pm
Да, така е. Хайде лека вечер и дано да нямаме проблеми с тока повече :)
хехе , дано че имам да уча за изпит а всичко ми е на лаптопа  ;D
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: protowan в Февруари 03, 2010, 05:14:43 pm

Здравейте,
Пиша тук, за да не създавам отделна тема.
Имам идентичен проблем. Бях със старата версия 4.8. и обнових до последната и всичко уж всичко беше нормално. Днес включих компютъра и при мен също се появи хиксечто. Опитах да стартирам резидентната защита- но ми излиза някакво прозорче. Не съм наясно много с английският. Но нещо не работи. Има някакви опции за disabled за 10 минути,  час и т.н. Дали не е нещо от настройките или  ще трябва наново да инсталирам?
Какво точно означава поправка на инсталацията?
Надявам се на своевременен отговор. Не мога да си позволя да сърфирам без реална защита- а аз сърфирам доста. Благодаря предварително.
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Февруари 03, 2010, 09:04:57 pm

Здравейте,
Пиша тук, за да не създавам отделна тема.
Имам идентичен проблем. Бях със старата версия 4.8. и обнових до последната и всичко уж всичко беше нормално. Днес включих компютъра и при мен също се появи хиксечто. Опитах да стартирам резидентната защита- но ми излиза някакво прозорче. Не съм наясно много с английският. Но нещо не работи. Има някакви опции за disabled за 10 минути,  час и т.н. Дали не е нещо от настройките или  ще трябва наново да инсталирам?
Какво точно означава поправка на инсталацията?
Надявам се на своевременен отговор. Не мога да си позволя да сърфирам без реална защита- а аз сърфирам доста. Благодаря предварително.
Здравей,

Можеш ли да напишеш какво точно пише в дъобщението за грешка ? Коя версия ползваш ?

Поправката, както си личи и от името проверява за проблеми при работата на програмата и при наличие натакива се опитва да ги поправи, може да го изпробваш - Control Panel -> Add/Remove Programs -> avast! antivirus -> Repair и след като поправянето привърши рестартирай машината.
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: protowan в Февруари 03, 2010, 09:31:33 pm
Версията е 5.0.396.
Вече се обърках. Коя е финалната версия?
 При опит да стартирам някой от модулите ми изписва:
   
Unable to start the File System Shield. Shield unreachable
За съжаление нещо не мога да открия  Repair при мен.
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Февруари 03, 2010, 09:45:58 pm
Версията е 5.0.396.
Вече се обърках. Коя е финалната версия?
Да, това е финалната ;)

Струва ми се, че сервизната услуга на програмата не работи. Поправка би трябвало да реши проблема:

Отиваш в контролния панел и избираш avast! antivirus, след това щракаш два пъти с мишката и би трябвало да ти се появи прозорец с няколко опции - Update, Change, Uninstall и Repair , от там избираш последното и след това Next (приложил съм и снимка )
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: protowan в Февруари 04, 2010, 10:58:34 am

 Окрих Repair - но не се получава нищо. Аваст продължава да не работи. Ами сега?
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Февруари 04, 2010, 08:12:58 pm

 Окрих Repair - но не се получава нищо. Аваст продължава да не работи. Ами сега?
В такъв случай моят съвет е преинсталация:

1. Деинсталирай програмата от контролния панел. (ако имаш проблеми при деинсталацията използвай този инструмент - http://www.avast.com/uninstall-utility )
2. Рестартирай.
3. Инсталирай.
4. Рестартирай
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: protowan в Февруари 04, 2010, 09:45:00 pm

Здравейте,
 Опитах се да деинсталирам Аваст от Контрол Панел, но не стана. Опитах се да използвам инструмента, който ми дадохте но ми изписва:
The avast self protection module is enabled. For this reason the operation cannot be completed. To complete the operation either run this program from Windows Safe Mode or disable the avast. self protection\ via Settings- Troubleshooting page\
Опитах се да бръкна в настройките, но не се получава. Сега излиза, че не мога и да деинсталирам програмата.
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: XMAS в Февруари 04, 2010, 09:49:39 pm
Изключи ли самозащитата на програмата, както е написано в съобщенето ?

Settings -> Troubleshooting -> Enable avast! self-defense module (махаш отметката на това)
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: protowan в Февруари 09, 2010, 07:14:10 pm
Успях да се справя. Дано повече няма проблеми. Благодаря!
Титла: Re:Avast 5 спря да работи!
Публикувано от: PeshoBG в Февруари 10, 2010, 12:25:12 am
Привет!
Този проблем не е нов. Доколкото си спомням преди време тук беше писано нещо по този въпрос. Обикновено се получава при некоректно изключване на компютъра./напр. спиране на тока/
Възможно решение е да се провери статуса на сервизите и ако има промяна да се корегира.

(http://img715.imageshack.us/img715/9994/avast1final.jpg)

Деинсталационният инструмент рботи само в режим Safe Mode.....
XMAS, въпросът е интересен, можеш да го поставиш във фоума на Alvil Sft.

(http://img147.imageshack.us/img147/9682/1aaj.gif)
(http://lh3.ggpht.com/_cYSuz4s_Wwg/SZ3xTfdMpPI/AAAAAAAAAp0/bELwWUeRjLM/NM1AAA.gif)