avast! на Български

avast! antivirus => avast! Free/Pro/IS/Premier => Темата е започната от: direktx в Март 08, 2010, 11:16:37 am

Титла: За интернет щита
Публикувано от: direktx в Март 08, 2010, 11:16:37 am
Като разглеждах световния форум на аваст, видях един пост в който пишеше че интернет щита блокира връзката, обаче нищо не се случва с заразените файлове, те се свалят на компютъра и той става заразен. Имаше и приложено видео  http://www.youtube.com/watch?v=D0fhfnrOEOE . И аз установих същото като свалих онзи файл, който беше фалшива аларма, блокира връзката но файла се прехвърли на компютъра и от там нататък нищо.  И този щит има май само едно действие което може да се избере, но защо другите щитове не реагират.  ??? Надявам се това да го оправят в следващата версия или по-нататък.  :)
Титла: Re:За интернет щита
Публикувано от: engineer в Март 08, 2010, 11:27:17 am
Като разглеждах световния форум на аваст, видях един пост в който пишеше че интернет щита блокира връзката, обаче нищо не се случва с заразените файлове, те се свалят на компютъра и той става заразен.....
Мммм...аз пък със точно обратното впечатление! Да, вярно, че въпреки, че Интернет щита блокира връзката, файла си се сваля, обаче ако сканираш така сваленият файл, то ще видиш, че той е чист...т.е. в него не се засича нищо! Проверявал съм го многократно, и винаги резултата е същият! Това ме навежда на мисълта, че може би /не съм сигурен/ интернет щита ликвдира вредоносният код който е във файла, т.е. се извършва "лекуване" на файла, ако това е възможно. Така си мисля, но не съм сигурен, че е така! Все пак, както ти казвам, винаги след сканиране на такъв файл- в него нищо не се засича....проверявал съм и с други програми!
Титла: Re:За интернет щита
Публикувано от: direktx в Март 08, 2010, 02:14:56 pm
Не знам, аз тогава след сваляне го сканирах три пъти и си показа съобщение че е вирус и го изтрих. Но наистина никаква реакция от щит файлова система или някой друг щит, въпреки че беше фалшива аларма,  за мое щастие разбира се, трябваше щитовете да се задействат и да ме питат какво да правя със сваления файл, но и дори да не го сканирам, като го активирам файла веднага изписуква че е вирус.  :) Разбира се аз обичам да си сканирам изцяло компютъра след такива вирусни сигнали, а и по принцип често си го проверявам. Сега от някъде се бяха появили три вируса Java:Djewers-D, Java:Djewers-E, Java:Djewers-F [trj]. Предполагам че са си били на компютъра, защото никъде в докладите не пише че се е заразил. Явно чак след като са качени дефинициите чак тогава е разпознало че са вируси  ::)
Титла: Re:За интернет щита
Публикувано от: direktx в Март 09, 2010, 01:42:00 am
Не знам дали са оправили вече този проблем във третата тестова версия, но ако не са, се надявам XMAS да ги пита. Знам че про версията е с някакво виртуално пространство което предпазва програмите и т.н да не се заразят, но това е друго. Все пак като се блокира връзката със заразения сайт, трябва да се изтрие заразения файл или поне да ни пита за действие. Досега не съм видял как работи щит файлова система  ::)
Дано да няма някакъв дефект в него ...  ;)
Титла: Re:За интернет щита
Публикувано от: XMAS в Март 09, 2010, 06:56:42 pm
По принцип Интернет щита не трие файлове, а само блокира достъпа до файла ако по време на сваляне файла бъде регистриран като вреден, тоест ако дадена част от файла бъде изтеглена и след това файла бъде засечен и блокиран, то тази изтеглена част от файла остава в кеша на браузера или в директорията на сваляне. Въпреки това файла не е цял и той е напълно безвреден, но понякога той отново се засича като вреден тъй като съдържа малка част от зловредния код (тъй като файла не е цял то той е безполезен). Надявам се че обясних ситуацията, ако не питайте, следващият път ще се постарая повече ;)
Титла: Re:За интернет щита
Публикувано от: direktx в Март 09, 2010, 07:38:01 pm
Ок, интернет щита не изтрива файлове, но Щит файлова система трябва да засича въпросния файл, още повече че при сканирането му се засича. Дори и малка частичка от вирусния код да е останала, все пак има опасност от зараза. Нека Щит Файлова система да засича и да се покаже прозорец който да ни съобщи за този файл, да имаме избор на опция, както трябва да бъде. Написах им го и в световния форум този проблем, с малко помощ за английския обаче, защото сам нямаше да успея, искам да го оправят.  :) Защото аз не знам друга антивирусна която да съм сложил и да си оставя смъкнатия файл без до го засече, според мен това е пропуск в сигурността.  ;)  :)