Да аз това съм го чел, добра статия, обаче не ми стана ясно как да настроим антивирусната, че първо да се опита да почисти файла - предполагам че трябва да се избере repair. Примерно след сканиране да изберем repair или може да зададем в щита, да кажем File System Shield --> бутона Expert settings --> Action -->Virus и там да зададем repair
Ами по принцип настройката по подразбиране е местене в клетката, но до колкото ми е известно програмата би трябвало да се опитва да поправя автоматично файл инфекторите. Иначе можеш да промениш настройката точно от там, както ти си предполжил. Надявам се това да отговаря на въпросът ти, ако ли не пиши ще се опитам малко по-подробно.

1. Относно ъпдейтите на вирусната база дефиниции, при инсталиране на програмата дали автоматично всички ъпдейти до датата в която се извършва инсталирането ще се сложат или само да кажем за седмица или последната дефиниция и самата база която притежава съответната версия на антивирусната.
При инсталирането на програмата се инсталира версията на вирусната база данни от деня на компилиране на инсталатора (в повечето случаи това е версията на базатаданни от датата на излизане на съответната версия на програмата, примерно ако инсталираш последната версия 5.0.396, вирусната база данни ще ти е от 29.01.2010.).
Но все пак веднага след това програмата проверява за нова вирусна база данни и я исталира (при free версията става малко след инсталацията, тъй като тя не изисква рестарт, а при Pro и IS това става веднага след рестарта на системата)
2. Дали аваст5 може да се справи с VBScript файлове за оспамване на скайп и техните последствия примерно да се прекрати спама, защото има скриптове които не пращат вируси но изпращат досадни съобщения на другите абонати а дори и на теб все едно твой абонат е писал, но неговия компютър не е заразен.
В другата тема за аваст 5 съм дал примерен дебат във форум има кодове на скрипта, а дори може би и самите скриптове прикачени. Общо взето в рекламата на аваст пише само за спам по e-mail, ама това е отделен клон на спама според мен
Ако скрипта се засича от avast!, то програмата не би трябвало въобще да позволи стартирането му. Ако го няма в базата данни, то тогава най-вероятно няма да го блокира (има случаи когато тук трябва да се намеси Behavior Shield модула, но не винаги де, зависи колко подозрително е поведението на скрипта предполагам). Ако имаш линкове към такива скриптове прати ми ги на лично и ще ги проверя

3. Имах проблем в началото като инсталирах аваст - не излизаха надписите и бутоните за сканиране, имаше само да си дефинирам собствено сканиране и бутон старт, като го наглася и стартирам почва да работи и се замисля. След като се замисли известно време и позаби в summary ми изписа че трябва да рестартирам компютъра отново, при условие че беше рестартиран след самото инсталиране. Като рестартирах и се появи всичко и бутони и надписи и проблема изчезна. На този проблем също съм дал скрийншот в другата тема аваст5.
Изчезването на буквите и бутоните се получава, когато сервизната услуга на програмата не е стартирана, може би се е получил някакъв конфликт веднага след инсталацията и затова услугата не е била стартирана. Но това сигурно е било със старата 5.0.377 ?