Специално за фалшиви тревоги на Аваст, които не са отстранени вече четири години - мога да дам пример със следните официални програми:
1. Egyptoid (PC игра арканоид с топче на компанията Realore, 4 години аларма за вредител, а не е)
2. MyScreensaver Maker - програма за правене на скрийнсейвър
Мнението ми за сега е че Аваста в момента се държи доста адекватно, за разлика от едно време, но аз наистина предпочитам да има силна евристика, отколкото риск да премълчи.
Специално за зарибяващата изоставена програма TunesUP четох две мнения, единствени по рода си в цялата мрежа и то информация само от форума на Скайп. Годината е 2006:
Аз просто поразучих "TunesUP за Skype" и искам да споделя опит, преди да съм комфортно с този софтуер. Аз съм отговорен за ICT в моята организация и изпратих следната поща тази сутрин:
Аз забелязах, че някои компютри в рамките на организацията наскоро са придобили "TunesUp за Skype" инсталиран на тях.
Този софтуер автоматично спами всички на вашия Skype списък с контакти с покани да свалите този софтуер. (ВЪВ ВЕРСИЯ ДВЕ ОБАЧЕ Е НАПРАВЕНА ОПЦИЯ В НАСТРОЙКАТА, КОЯТО СПИРА ПРИВЕТСТВИЕТО) След допълнително четене аз прочетох, че този софтуер се застъпва с настройки на вашата машина и може да доведе вашето аудио устройства в неизправност. Това не е доказан софтуер още, той е все още в развитие, а журито все още не е наясно по това дали този софтуер не е по-скоро заплаха, отколкото удобство. Там също може да има отражение на сигурността при използването на този софтуер.
Аз моля всички служители да се въздържат от използване на този софтуер, докато още се разбере за него и не се самодокаже, за да бъде сигурно приложение за употреба. Също така служителите, които са вече инсталирали - моля деинсталирайте за момента.
Също тук. Просто имаме TunesUp съобщение от някого, в моя списък с контакти. Те са просто инсталирали приставка и TunesUp очевидно събрани всичките си контакти и изпрати съобщение до всички тях, без да ми се свържете с негово разрешение. В съобщението се цитира по-долу.
TunesUp може да бъде само досаден, но никое приложение не трябва да спами самостоятелно без разрешението на потребителя, както той прави. Има наистина последици в сигурноста, като TunesUp функции като зловреден софтуер на най-малко.
Надяваме се на добрите хора от Skype че ще вземат под внимание и ще разработят кръпка за сигурност за предотвратяване на злонамерен софтуер, като например TunesUp за спам съобщения, без потребителско разрешение.
Интересното е, TunesUp се насърчава от Skype собствен платен сайт: share.skype.com
Истина е че в опитите да изчистя вируса не разбрах кога ми се променинха настройките и програмата взе да ме моли за Fraunhofer MP3 Codec, че съм го бил нямал, възстанових го с команда в RUN: you may be able to install the codec by clicking Start button->Run and entering:
REGSVR32 L3CODECA.ACM
Така, обаче станаха плетеници и достатъчно много експерименти с преинсталиране и в момента нямам звук на старт и край на включване на Уиндоус и на Скайп, както също нямам звук на Флаш Плеъра! Ако сега не беше бета, и авторите на скайп бяха откупили програмата, сега нямаше да си бием главите с тези чудеса.