Здравейте,
всичко е точно и няма място за притеснение.
Някъде във форума съм писал, че работата на Avast е сложно нещо,затова ще се опитам
популярно да обясня ставащото в конкретния случай.
Когато посетим някой сайт първата работа на браузера е да кешира съдържанието му,
след което го зарежда стартирайки кешираните файлове.
Това е с цел при последващо посещение на същия сайт зареждането да стане по бързо
през кеша.Какво прави Avast през това време? Нищо до момента на стартирането на вече кешираните файлове. Почва един по един да ги проверява, с което се обяснява и забавената работа на ОС при използуване на защитни програми.При това положение кълбото се върти със 100 км./ч.
След като си е свършила работата/ уточнявам/ мрежовият щит си почива и нищо не се върти през времето на сърфирането по страницата.Това не е точно така, защото ако имате други защитни елементи същите дразнят щита от време на време.
Използувам сличая да дам и един пример от практиката. Навярно ви се е случвало сърфирайки изведнъж да се появи характерното за Avast съобщение на някой от модулите за засечен най общо казано вредител.След секунди изчезва и се блокира връзката към Интернет/така е при мене по настройка/.Ако в този момент отворите клетката за вируси ще видите въпросният вредител заключен вътре.И какво става-засечен вреден обект, прекъсната връзка към мрежата, а той вътре в клетката.Схематично станало е следнато:
Вредителят е влязвал безпрепятсвано в компютъра, кеширан е и след стартирането му Avast го засича и автоматично премества в клетката и т.н.
В мойята клетка имам около 150 такива обекта.В повечето случай съм търсил този ефект под формата на тестове, но искам с това да подчертая, че Avast4Home е една много добра АВ програма.Разбира се тя не може да осигури 100% защита просто защото все още няма измислена такава. Нe мога да не спомена с голямо задоволство и факта, че наскоро посещавайки един "приятелски сайт" Avast засече
CVE-2007-0038./без коментар/
vy 73.