Автор Тема: Аваст 5 и ауторун файл?  (Прочетена 2105 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен plamen74.72

• Satellite Fan
  • Начинаещ
  • **
  • Публикации: 39
  • Dreambox DM500S/HD
Аваст 5 и ауторун файл?
« -: Юни 25, 2010, 06:46:06 pm »
Здравейте! На един лаптоп с голям зор успях да инсталирам Аваст 5 последната версия която е сега и бяха изчистени 148бр. гадинки! Обаче остана проблема с тоя файл autorun.inf?
В смисъл като искам да отворя някой дял на харда и ми дава избор с какво да бъде отворено, а не се отваря направо както преди! Въпроса ми е има ли начин да се добави в дефинициите на Аваст изтриването му за да могат дяловете да се отварят нормално? За жалост харда на този лаптоп изгоря от прегряване и сега е с друг хард диск и не мога да дам по-подробно какво е било заловено и премахнато! Въпросния autorun.inf се беше качил и на флашката ми ,но беше моментално изтрит при включването и към настолния компютър който е с Nod32 4.2.40.33! Според мен би трябвало и Аваст 5 да може да го изтрива и открива навреме!

Неактивен GlowNDark

• avast! bg support
  • Потребител
  • Публикации: 183
    • avast! antivirus bulgaria
Re:Аваст 5 и ауторун файл?
« Отговор #1 -: Юни 25, 2010, 07:44:16 pm »
autorun.inf по-смисъла на своята функция autorun = автостарт няма как да бъде изтрит от антивирусна, като вирус, защото тои не е вирус...
Ако имаш пролем с този файл влез на сътветното устройство и го изтрии от там...
Иначе при 148 вируса, бих ти препоръчал да преинсталираш... Достатъчно са увредили операционната система за да работи нормално...

Неактивен plamen74.72

• Satellite Fan
  • Начинаещ
  • **
  • Dreambox DM500S/HD
« Отговор #2 -: Юни 26, 2010, 01:53:11 am »
То вече няма смисъл от преинстал с пълен формат понеже харда вече е нов! Но въпросния файл сам по себе си ако е празен е чист, но на въпросния лаптол не беше чист и по никакъв начин не успявах да покажа скритите файлове за да го изтрия (после до колкото знам след рестарт уиндоус сам си създава такъв празен файл), но заразения нямаше как да се махне! В смисъл, че autorun.inf сам по себе си ако е само с правилната информация е ОК ,но както е в случая премахнати вируси с помощта на Аваст 5 и резултат от отваряне на дяловете на диска никакъв (всеки път иска с какво да бъде отворен) - нещо такова се показва всеки път при опит за отваряне на дял:

И от там трябва да търся уиндоус експлорер за да се отвори дяла, но пък липсва опция да се сложи отметка
"Винаги използвай избраната програма за отваряне на този вид файл"
НЕ трябва да е така, а при избор за отваряне на дял трябва директно да си се отвори!
Във форума на Софтвизия ме посъветваха да направя с нотепад празен файл който да съхраня като autorun.inf и да го поставя във проблемен дял като се замести така инфектирания, но и това не стана (инфектирания не позволяваше), а и преди да успея да инсталирам Аваст 5 при стартиране на инсталатора ,веднага след отваряне на първия приветствен прозорец се самозатваряше и вече нямаше пускане! Наложи се ръчно да спирам доста процеси за да успея да инсталирам Аваст 5 с който сканирах и бяха заловени гадинките! А най-лошото е ,че харда изгоря и не успях да се пребора с този проблем!
Въпроса беше да се добаве в дефинициите на програмата решение на такъв проблем като този!

Неактивен GlowNDark

• avast! bg support
  • Потребител
« Отговор #3 -: Юни 26, 2010, 08:03:58 pm »
Както ти самия каза (а и аз преди) autorun.inf не е вирус. В някои случай, той-просто сочи към вирус, и ако е така, аваст хваща вируса и го трие. Но тъй-като самия файл е един вид shortcut, антивирусната няма онование да го изтрие(дори когато сочи към вирус)
Пример: Имате флашка с вирус които си прави ауторун към него... Едисттвеното нещо което трябва да направите да сканирате флашката за вируси*, ако има такива аваст ще ги изтрие. А след това просто да изтриете autorun файла или да направите празен...
В противен случай... Аз си правя една презентация  я слагам на флашката и посочвам в ауторун, че искам като включа флашката презентацията ми да тръгва автоматично... И какво аваст ще ми изтрие ауторуна ?!

* Естествено, трябва да знаеш как да сканираш и вируса да не ти се зареди в паметта

Неактивен plamen74.72

• Satellite Fan
  • Начинаещ
  • **
  • Dreambox DM500S/HD
« Отговор #4 -: Юни 27, 2010, 12:42:41 pm »
Точно за това исках да се добави към дефинициите и справяне с такъв или подобен проблем понеже за разлика от Nod32, Avira, Kasprsky и DrWeb (с други не съм пробвал) , Аваст не се справи!

Неактивен Maniac

• Начинаещ
  • **
  • Публикации: 68
  • Malware Removal
    • Блогът на Maniac
« Отговор #5 -: Юни 27, 2010, 03:24:37 pm »
Особеното при тях е, че са скрити. Съветвам те да пишеш до virus@avast.com (на английски, разбира се) и да им обясниш проблема. Попитай ги, какво е необходимо да направиш, за да го прибереш и да им го изпратиш.

jovanoty

• Гост
« Отговор #6 -: Юни 28, 2010, 01:20:15 am »
Някой може ли да каже да ли е пробвал usb firewall http://net-studio.org/eng/usb-firewall.html
И до колко помага ?

Неактивен GlowNDark

• avast! bg support
  • Потребител
« Отговор #7 -: Юни 28, 2010, 10:22:17 am »
USB FIreWall =  ;D ;D ;D ;D ;D

Неактивен Maniac

• Начинаещ
  • **
  • Malware Removal
    • Блогът на Maniac
« Отговор #8 -: Юни 28, 2010, 10:32:55 am »
Общо взето е глупаво, като идея, още от името си личи. Аз лично не бях чувал за него, но гледах, че в SoftPedia имаше хора, които бяха писали хубави неща за него.

Аз препоръчвам Flash Desinfector (от sUBs, който е автор на редица мощни инструменти за malware removal и вече Virus Reasearcher На Malwarebytes' Anti-Malware), който е ефективен срещу въпросния проблем. Всъщност, самите ALWIL Software до скоро го препоръчваха, но явно нещо смениха вълната. Ето повече информация в моя блог:
http://maniac.ggbit.info/post-351.htm

jovanoty

• Гост
« Отговор #9 -: Юни 28, 2010, 11:48:09 am »
Ако не се лъжа Flash Desinfector не работи под WINDOWS 7 !

Неактивен Maniac

• Начинаещ
  • **
  • Malware Removal
    • Блогът на Maniac
« Отговор #10 -: Юни 28, 2010, 04:36:37 pm »
Всъщност да, но в случая мисля, че говорим за Windows XP.

jovanoty

• Гост
« Отговор #11 -: Юни 28, 2010, 11:21:45 pm »
Всъщност да, но в случая мисля, че говорим за Windows XP.
Знам, но какво правим ако все пак сме с windows 7 ?

Неактивен Maniac

• Начинаещ
  • **
  • Malware Removal
    • Блогът на Maniac
« Отговор #12 -: Юни 29, 2010, 11:02:14 am »
Защитни решения за Windows 7 не знам, но по принцип решението на целия проблем е да се спре AutoPlay функцията и до там. Всичко приключва!

Неактивен GlowNDark

• avast! bg support
  • Потребител
« Отговор #13 -: Юни 29, 2010, 04:08:00 pm »
решението на целия проблем е да се спре AutoPlay функцията и до там. Всичко приключва!

Което принципно правят много от "дезинфекторите"
« Последна редакция: Юни 29, 2010, 04:10:22 pm от GlowNDark »

jovanoty

• Гост
« Отговор #14 -: Юли 02, 2010, 07:13:26 pm »
Колеги борих се с един компютър с autorun.inf и аваст мисля че се справи. Обаче имам следния проблем като искам да отворя примерно "C" или "D" дял и ми дава ERROR - Cannot find "Driver CD" please retry !
Интересува ме как да да го направя дяловете да се отварят нормално ?